Eigen app = meer omzet

De smartphones van uw klanten bieden u volop zakelijke kansen. U kunt er namelijk fijn uw eigen app op kwijt en dat kan voordelig uitpakken. Een stoet aan ontwikkelaars staat voor u klaar. U kunt ook zelf - gratis - aan de slag.

• App kan zichzelf terugverdienen
• Mobiele website doelmatiger?
• Top 3 gratis sites om zelf apps te bouwen

Kostenpost
Steeds meer MKB’ers vragen zich af of het (laten) maken van een app iets voor hun business kan betekenen. “Eerder was er de fase van internet, wat moeten we ermee”, zegt Gerrit Valkenburg van Valkencompany. “Iedereen is er nu wel overtuigd dat je erop moet zittten. Hetzelfde zie je nu bij apps. Veel MKB’ers zien het nog als een kostenpost. Dat hoeft het zeker niet te zijn. Een app kan zichzelf makkelijk terugverdienen.” Valkenburg geeft het voorbeeld van een containerverhuurbedrijf. Klanten, vaak aannemers, kunnen via de eigen app simpel een bouwcontainer huren. De concurrent komt niet meer bij ze in beeld, want met de app huurt het wel heel makkelijk.

Budget
Voordat u aan een app begint, is het handig eerst eens te brainstormen over wat voor u kan werken. Wie is uw doelgroep en waar houden ze zich op? Wat is uw budget? Een eenvoudige app, bijvoorbeeld een storingsmeldings-app voor uw klanten, kost naar schatting rond de 1500 euro, is de doelgroep onbekend en moet de app via app-stores aan de man worden gebracht dan kan dat oplopen tot, laten we zeggen 25.000 euro. Een gemiddelde app zal ongeveer tussen de 3000 en 8000 euro kosten. Voor alle zekerheid: het zijn schattingen uit de markt. De meeste bureaus denken graag met u mee. Misschien is voor u de tijd nog niet rijp voor een eigen app. Echter, zo’n eerste praatje is vaak gratis en u doet nieuwe ideeën op.

Mobiele website
Een vraag die eerst aan de orde moet komen is of u niet beter af bent met een snelle mobiele website, zegt mede-oprichter Naos Wilbrink van aFrogleap. Dit is volgens hem vrij eenvoudig te checken. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw content ook offline beschikbaar is dan is de keuze voor een app snel gemaakt. Hieronder enkele voor- en nadelen, opgenomen in een presentatie van Wilbrink.

Voor een mobiele website pleit onder meer:
- Geen installatie nodig
- Vindbaar in Google
- Lage kosten
Tegen:
- Geen toegang tot hardware
- Altijd een internetverbinding nodig

Voor een app pleit:
- Maakt gebruik van hardware
- Werkt ook offline

Tegen:
- Een app per platform nodig (zoals Android, BlackBerry, Symbian enz.)
- Hoge ontwikkel- en onderhoudskosten


Top 3: gratis apps bouwen
Zoals al aangestipt, u kunt ook zelf aan de slag. Als u niet terugschrikt van wat softwarematig geknutsel en een flink portie doorzettingsvermogen heeft, dan kunt u eens grasduinen op onderstaande sites.

1 iAppThat
Een prachtige beginnerssite om gratis een app te bouwen is iAppThat. Het beginscherm is uitnodigend en u wordt behoorlijk bij de hand genomen. Het proberen waard. Lees ook de blog: apps maken voor dummies.

2 Makemobile.nl
Iedereen kan zelf een mobiele site maken en beheren met makemobile.nl. Voorlopig is deze service een half jaar gratis. “Het mobiel bezoek van websites is het afgelopen half jaar verdubbeld. Het aantal bedrijven, vooral in het MKB, met een mobiele site blijft hier ver op achter”. Via makemobile.nl kunnen ondernemers snel en eenvoudig een mobiele website bouwen en beheren.

3 Google App Inventor
De Google App Inventor werkt alleen voor het Android-platform. Het kost volgens kenners enige tijd om deze tool te doorgronden, maar voor een volhoudende leek is het te doen.