Faillissementen = Onnodige kosten

Omvallende ondernemers kosten samenleving 4,8 miljard euro

Ondernemers die failliet gaan of om andere redenen noodgedwongen stoppen kosten de samenleving elk jaar 4,8 miljard euro

 

Per faillissement kost het zo’n 115.000 euro. Dat berekent het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) op basis van eigen onderzoek. Alleen al aan uitkeringen, als direct gevolg van het stoppen van een onderneming, is de overheid jaarlijks 1,5 miljard euro kwijt.

“Een groot aantal van deze gevallen is makkelijk te voorkomen door betere voorbereiding en begeleiding op maat”, weet Han Dieperink (directeur IMK), wiens organisatie jaarlijks duizenden ondernemers helpt een succesvolle (door)start te maken.

Ruim de helft (52%) van de omgevallen ondernemers redde het niet omdat ze het financieel niet konden bolwerken, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het EIM. Bij 14 procent was leeftijd de oorzaak,  ziekte (11%) en de keus om over te stappen naar loondienst (11%) waren andere belangrijke oorzaken.

Bij de groep die het financieel niet redt zijn interne factoren (incompetentie, slechte planning, aversie tegen regels en slecht omgaan met geld) de belangrijkste reden. Ook blijkt dat veel ondernemers die in de problemen zijn gekomen gebruikmaken van de financiële voorzieningen die de overheid biedt. Zelfs een jaar na het beëindigen van de onderneming krijgt 18 procent nog steeds een uitkering, bleek uit datzelfde onderzoek. Jaarlijks stoppen ruim 60.000 ondernemers met hun bedrijf.

Bron: IMK