Dwangmiddel tot betalen = rententierecht

In 2009 liep het MKB ruim 1 miljard euro mis door te laat of nooit betaalde facturen. Mogelijk kan dit worden voorkomen door retentierecht.

Retentierecht

Het retentierecht is het recht van een ondernemer om iets dat hij heeft gerepareerd voor een klant ‘onder zich te houden’, totdat de reparatie ervan betaald is.  Een garagehouder mag een auto die hij heeft gerepareerd, maar waarvoor de rekening nog niet betaald is, weigeren mee te geven aan de klant totdat deze zijn rekening heeft betaald. De eigenaar van een stomerij kan de schone was van zijn klant achterhouden en een juwelier de herstelde sieraden van zijn klant, tot deze zijn betaald.  Een fietsenmaker kan zelfs, wanneer hij geen ruimte heeft om de fiets - waarvoor de rekening nog niet is betaald - te stallen, de fiets ook teruggeven zonder voorwiel. Zo houdt hij de fiets eigenlijk ook onder zich, in ieder geval het gebruik ervan. Het gaat erom dat de klant wordt aangespoord om te betalen. 

Juist toepassen

Retentierecht wordt vaak niet goed toegepast. Stel iemand heeft zijn auto laten repareren en wil zijn auto meenemen, zonder dat hij heeft betaald. Dat lukt. De week erop laat zijn vrouw haar auto repareren. De garagehouder besluit deze auto vast te houden tot haar man zijn rekening heeft betaald. Hij wil het retentierecht toepassen op een andere auto dan waarvoor de rekening nog niet is betaald. Maar het retentierecht moet toegepast worden op het product waar het betrekking op heeft. De garagehouder had meteen de auto waarvoor niet betaald is moeten achterhouden. 

Looptijd retentierecht

Het beste kan retentierecht worden verduidelijkt met het voorbeeld van de slager die zijn vlees ook niet aan u meegeeft, voordat u heeft betaald. Het ‘achterhouden’ van het vlees aan de andere kant van de koeling, heeft hier direct effect. Binnen een fractie van een seconde besluit de vleeskoper zijn portemonnee te voorschijn te halen om het vlees te betalen. Hij wil ten slotte de winkel verlaten mét het vlees dat hij die avond van plan was te gaan eten. Iemand die bij een juwelier iets heeft laat repareren en op het moment dat hij het juweel weer kan ophalen het geld dat hij moet betalen niet heeft, kan misschien wel een jaar zonder het juweel. Het retentierecht heeft dan een veel langere werktijd. De juwelier kan het juweel jaren onder zich houden, totdat het wordt betaald en hij het meegeeft. 

Opnemen in Algemene Voorwaarden

In incassotrajecten wordt veelal niet gedacht aan de mogelijkheid van retentierecht, waardoor het vaak te laat is om retentierecht toe te passen. Voorts zal door de wederpartij worden gesteld dat retentierecht niet toegepast had mogen worden. Om dit soort problemen te voorkomen is het voor een bedrijf verstandig om het retentierecht in de algemene voorwaarden op te nemen. U kunt zich dan altijd beroepen op deze bepaling in de voorwaarden.